Home » De fases van een bevalling

De fases van een bevalling

Fase 0: De voorweeen
Dit is het gerommel daags voor de bevalling begint. Strikt genomen zijn deze voorweeën nog geen onderdeel van de bevalling. Door het regelmatig optreden van harde buiken kan het lijf aangezet worden tot de overgang naar weeën. Deze harde buiken kunnen echter ook weer helemaal wegzakken. Tijdens deze fase verkort de baarmoederhals, we noemen dat verstrijken. De baarmoederhals wordt week en je kunt de slijmprop gaan verliezen. Ben je zwanger van je 2e of 3e kindje, dan kunnen deze voorweeën voor beginnende ontsluiting zorgen (1-3 cm).

Fase 1: De latente fase
Dit zijn ook wel de beginnende weeën. voorweeën gaan over in beginnende weeën als de samentrekkingen elkaar steeds sneller en met een regelmaat gaan opvolgen. Ook zullen ze pijnlijker worden. De latente fase is de eerste fase van de bevalling en bevat de periode van 0-3 cm ontsluiting. De weeën komen met regelmaat, duren vaak nog niet heel lang. Deze weeën zijn goed op te vangen. Probeer in deze fase nog niet te gefocust te zijn op de contracties. Probeer nog wat afleiding te zoeken. Deze fase kan, zeker bij een eerste kindje, een langdurige fase zijn. Deze kan wel een goede dag duren. Spaar dus je energie en probeer nog wat te slapen als dat gaat. Paracetamol in combinatie met een warme douche kan in deze fase verlichting geven.

Fase 2: De ontsluitingsfase
Wanneer je elke vijf minuten een wee krijgt die een volle minuut aanhoudt ben je in de ontsluitingsfase beland. Wanneer je een uur lang deze weeën om de 5 minuten hebt is het tijd om de verloskundige te bellen. Ontspannen is in deze fase moeilijker en je zult je weeën echt op moeten vangen. In deze fase verbreedt de baarmoedermond zich gemiddeld een centimeter per uur. Ben je vaker bevallen ? Dan kan dit proces sneller gaan. Tijdens de ontsluitingsfase is het belangrijk dat je helemaal in jezelf kunt keren. Hierdoor maak je veel van het hormoon oxytocine aan. Deze zorgt voor krachtige weeën en een goede ontsluiting. Laat je weeën dus niet verstoren. Zorg voor warmte, een rustige omgeving en probeer te ontspannen. Als je bang bent maakt je lichaam adrenaline aan welke de werking van oxytocine belemmert. Zorg er ook voor dat je regelmatig gaat plassen. Een volle blaas kan belemmerend werken.
Ontsluitingsweeën doe pijn. Probeer je er niet tegen te verzetten. Hoe beter jij ontspant, hoe krachtiger de weeën kunnen worden. Bedenk bij iedere wee dat de geboorte van je kindje dichterbij komt.

Fase 3: De overgangsfase
In deze fase zal de baby dieper het bekken in komen en een begin maken met de spildraai. Als je bijna 10 cm hebt krijg je tijdens de wee ook vaak een drukkend gevoel alsof je naar de wc moet. Dit is vaak een moeilijk moment in het weeënproces. De weeën zijn erg hevig maar je ma nog niet gaan persen omdat je nog geen volledige ontsluiting hebt. Het zijn wel de laatste loodjes in het ontsluitingsproces.

Fase 4: De uitdrijvingsfase
Eindelijk is het zover….je hebt volledige ontsluiting en mag gaan meepersen. Veel vrouwen ervaren dit als een opluchting. Door mee te persen kan je met de pijn meewerken in plaats van de pijn op te moeten vangen. Gemiddeld duurt de uitdrijvingsfase bij een eerste kindje een uur. Bij een volgend kind kan deze fase veel vlotter gaan. Tijdens een perswee moet je al je kracht bij elkaar pakken en hard drukken richting je vagina. Het kan best zijn dat er wat urine en ontlasting tijdens het persen naar buiten komt. Het hoofdje van de baby gaat namelijk zakken en drukt tegen de darmen en blaas aan.

Tijdens het persen komt het hoofdje van de baby steeds dieper het geboortekanaal in. Op een gegeven wordt het hoofdje zichtbaar bij de ingang van je vagina. Na nog een paar weeën zal het hoofdje zijn doorgang vinden. Dit kan brandend aanvoelen. Het is hierbij belangrijk de aanwijzingen van de verloskundige goed op te volgen om inscheuren te voorkomen/beperken. Wanneer het hoofdje wordt geboren volgt de rest van het lijfje direct of met de wee erna. Vervolgens zullen we je kindje meestal direct bij je op je buik leggen.

Fase 5: De nageboorte
Je baby is geboren maar de bevalling is echter nog niet voorbij. De placenta met daaraan de vliezen moet nog geboren worden. Je voelt hiervoor nog een paar lichtere weeën die ervoor zorgen dat je baarmoeder los komt van de baarmoeder wand waarna je hem naar buiten kan persen. Je hebt hier dan 1 x persen voor nodig. Voor het loslaten van de placenta staat maximaal een uur.

Aanmelden

Je kunt je al bij ons aanmelden vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent.

Aanmelden

Contact

Indien je nog zit met vragen kan je altijd contact met ons opnemen.

Contact opnemen